Организирането на общности цели да се тръгне от решаването на един много мъничък проблем, който засяга много по-малко хора от големия проблем. След това се върви нагоре. Залага се на заразителния положителен пример, който да действа на други хора. Това каза Ирена Чолакова от Сдружение „Ти водиш“ в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. „Целта на сдружението е да помогнем на младите хора в ученическа възраст да се организират и да помогнат на други около тях да решат определен проблем, който ги засяга в частност“.

Когато дефинираш един проблем и видиш, че той засяга и други хора, тогава виждаш, че проблемът не е личен, а засяга цяла общност. Когато тази общност се събере, нещата започват да се случват и виждаш резултати. Важна е лидерската позиция. Ние започнахме именно от това – да се идентифицира проблема, да се намерят съмишленици ( дори и от врата на врата), да се намерят хора, които ще споделят същата кауза, за да тръгнат нещата към решението, каза от своя страна Диляна Калугерова от сдружението.

„Моделът на организирането на общности е базиран изцяло на идеята, че трябва да се разрешават съвкупности от малки проблеми, за да се реши един по-голям, всеобхватен проблем. Трябва да се тръгне в началото от нещо, което пряко засяга човека, който търси промяната. Например, ако не ти допада оценяването или ако усещаш някаква липса в училище, е добре първо да се обърнеш към учители или към директора на училището. Трябва да се опиташ да решиш проблема на по-ниско ниво, а не чрез комуникация с Министерството на образованието, например“.

(Източник http://www.bloombergtv.bg )