С идването на топлите месеци  дойде и времето Сдружение „Ти Водиш“ да проведе и първата си подготовка за приключенско пътуване към Международната награда на херцога на Единбург-България. Всичко започна още преди месеци, когато екипът на „Ти Водиш“ се захвана да мисли активно за наближаващия край на ниво „Бронз“ на първите си участници от Пазарджик.

Иван, Мария-Николина, Мариела и Христина завършиха своите направления и с нетърпение очакваха първите по-топли дни за 2018 г., за да грабнат раниците си и да поемат сред дивата природа. Под зоркото око на своите супервайзъри и оценители Иван, Диляна и Емил, те изготвиха план за действие. Той включваше задължителни обучения по бивакуване, ориентиране по карта и първа долекарска помощ, която бе детайлно разгледана от специалисти на Българския червен кръст и продължи малко над 2 чaса.

Уикендът за четиримата младежа се превърна в едно истинско преживяване сред природата, за което те сами трябваше да подготвят своите раници и екипировка, под зоркото око на своите супервайзъри.

Иван, Мария-Николина, Мариела и Христина

Планираният им маршрут беше с начална точка село Дебръщица, Пазардижшко. Целта, която си бяха поставили бе да стигнат туристически комплекс Ливадите.

„Тръгнахме от центъра на селото, като трябваше да намерим път освен главния, по който да преминем. Такъв открихме, но се наложи да се поизцапамедоста! Първата спирка беше язовирът, а втората – чешмата, която е няколко колометра над него. С общи усилия търсихме пътеки, а когато не успяхме да намерим такава, решихме да минем директно през тревите. Не се разминахме и без наранени, но пък поне беше забавно! След време ще си спомняме с усмивки за тази незабравима разходка“, споделиха младежите след края на своето предварително пътешествие.